Η ανακοίνωση της Microsoft για τα επερχόμενα Windows 8 και την υποστήριξη που θα παρέχουν σε επεξεργαστές τεχνολογίας ARM, καθώς και οι πρόσφατες δηλώσεις της Intel ότι θα συνεργαστεί με την Google, ώστε να κατασκευάσει chips για φορητές συσκευές που θα τρέχουν Android, μας δημιουργεί μια απορία για το μέλλον που θα έχουν οι υπολογιστές όπως τους ξέρουμε.

Έιναι αλήθεια ότι πλέον μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα από μια πλειάδα συσκευών -PC, laptops, netbook, tablet, smartphones- με διαφορετικές δυνατότητες το καθένα βέβαια. Μέχρι στιγμής όμως οι πρώτες 2 συσκευές, δηλαδή τα PC και τα laptop κράταγαν τα σκήπτρα στις λεγόμενες "βαριές" εφαρμογές είτε ήταν το Office και εφαρμογές γραφείου ή gaming ή και ακόμα επεξεργασία βίντεο. Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία ήταν ότι δεν υπήρχε λειτουργικό και αμέσως επόμενη ήταν η έλλειψη επεξεργαστικής ισχύος.

Στο κομμάτι του επεξεργαστή έχουμε προχωρήσει αρκετά αλλά δεν υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός με την Qualcomm και την Nvidia να κυριαρχούν στα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες. Βάζοντας και την Intel στο παιχνίδι τότε σύντομα θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες εξελίξεις. Αν όλα αυτά συνδυαστούν και με την ξαφνική αλλαγή πλεύσης της Microsoft τότε ίσως σε 2-3 χρόνια με μία συσκευή και τα κατάλληλα docks να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, όπως επιχείρησε η Motorola με το Atrix ή το νέο concept της κορεάτικης KT το Spider Concept.

Θα έχουμε τα πάντα στο smartphone μας και με κάθε διαφορετικό κέλυφος θα προσδίδουμε νέες δυνατότητες όπως μεγαλύτερη αυτονομία ή καλύτερη οθόνη και όταν χρειαστεί να μετακινηθούμε απλά θα το αποσυνδέουμε. Μένει μόνο να περιμένουμε μερικά χρόνια μέχρι να συνδυαστούν με τις νέες μπαταρίες από νανοϋλικά με ιδιαίτερα αυξημένη αυτονομία και τότε θα μιλάμε για μία πραγματική επανάσταση!