Ένα βασικό πρόβλημα της εκπαίδευσης το οποίο δεν περιορίζεται μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι οι μαθητές και φοιτητές, δεν μπορούν εύκολα να αντιληφθούν το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και να βρουν νόημα σε αυτήν . Το παραπάνω πρόβλημα μπορεί να γίνει αντιληπτό σε μία αίθουσα διδασκαλίας από τις ερωτήσεις των φοιτητών, οι καλές ερωτήσεις είναι αυτές που οδηγούν τον φοιτητή σε κριτική και δημιουργική σκέψη, συχνά η απάντηση στην ερώτηση δεν είναι σημαντική και αυτό γιατί η μόνη απάντηση στην καλύτερη ερώτηση είναι μια άλλη καλή ερώτηση.

Το παραπάνω πρόβλημα μπορεί εν μέρει να αντιμετωπιστεί με την ιδέα του anti-teaching, όσοι έχουν υπάρξει φοιτητές μπορούν να αντιληφθούν ότι κάποιος φοιτητής μαθαίνει καλύτερα ψάχνοντας ένα αντικείμενο μόνος του παρά να βρίσκεται σε μία αίθουσα με ένα καθηγητή και να παρακολουθεί διαλέξεις, εδώ βασίζεται η ιδέα του anti-teaching δηλαδή η τροποποίηση του συνηθισμένου format διαλέξεων με τους φοιτητές να κάθονται στις σειρές όπου πρέπει να δείχνουν σεβασμό και να πιστεύουν ότι λέει ο καθηγητής. Ξεφεύγοντας από το προηγούμενο format ο φοιτητής μπορεί να κυνηγήσει μόνος τη γνώση και επιπλέον αυτή θα είναι πιο ποιοτική. Οπότε θα πρέπει να σταματήσει να δίνεται βάρος στην ποιότητα της διδασκαλία αλλά στην ποιότητα της μάθησης.

Φυσικά ιδέα του anti teaching προέρχεται από το καθηγητή Michael Wesch οποίος διδάσκει ψηφιακή εθνογραφία στο Kansas State University, στις μεθόδους διδασκαλίας που χρησιμοποιεί έχει ενσωματώσει τα social media όπως wikis, το twitter, το Jott και Facebook ώστε να μετατρέψει τα κινητά τηλέφωνα και τα laptops των φοιτητών του σε ένα τοπικό δίκτυο μάθησης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο site της ομάδας του mediatedcultures.net καθώς και να δείτε ένα πείραμα προσομοιώσεις τους κόσμου σε video.